Română (România)English (United Kingdom)
UEX Activitati Proiecte derulate Extensie participativa

PDF Imprimare Email
Extensie participativa
Scris de Ioan Hutu
Sâmbătă, 22 Mai 2021 21:35

Extensie participativă prin parteneriate cercetător - consultant - fermier pentru susţinerea fermei de vaci cu lapte

Scopul şi amplasamentul proiectului. Proiectul derulat în anul 2005 la USAMVBT (Facultăţile de Medicină Veterinară, Agronomie, Zootehnie şi Biotehnologii) şi la Unitatea de Extensie a USAMVBT a avut ca obiectiv general - pregătirea antreprenorilor români în vederea aderării la UE. img_Olanda1.jpg

Obiectivele specifice ale proiectului au fost reprezentate de 1. specializarea personalului implicat în extensie cu accent pe dezvoltarea parteneriatelor dintre cercetător - extensionist şi fermier antreprenor şi 2. pregătirea fermierului antreprenor şi îmbunătăţirea asistenţei tehnice în extensia către fermele zootehnice, în special spre cele de vaci cu lapte.

Rezultatele proiectului. Domeniile majore de intervenţie şi de impact ale rezultatelor proiectului au fost:

  • tehnologii de exploatare a vacilor cu lapte:
  • construcţii zootehnice şi facilităţi ale fermei de vaci cu lapte etc.
  • nutriţie şi bază furajeră - raţii, analize de furaje, sol, apă;
  • igiena creşterii şi exploatării şi organic farming-ul
  • calitatea laptelui, norme UE şi ferma organică - analize lapte, igiena mulsului, norme, parametrii de calitate;
  • echipamente şi instalaţii zootehnice din ferma de vaci cu lapte;
  • managementul fermei de vaci cu lapte;
  • reproducţie, ameliorare şi managementul reproducţiei, AI, ET etc.

Costul total al proiectului a fost 72.110 USD din care 57.685 USD au fost finanţaţi de către UMP - MAPDR prin intermediul Băncii Mondiale şi 14.425 USD a fost contribuţia proprie, finanţată în întregime de către USAMVBT.

Managerul activităţilor acestui proiect a fost Unitatea de Extensie a USAMVBT care a format extensionişti (o categorie de profesionişti formată, de regulă, în SUA şi Olanda) a coordonat echipele de cercetători în direcţia nevoilor fermierilor-antreprenori. Managementul proiectului a presupus funcţionarea concomitentă şi coerentă a trei categorii de jucători; practic, ideea proiectului pleacă de la dorinţa de îmbunătăţire a relaţiilor, comunicării şi cooperării dintre 1. cercetător, 2. consultant-extesionist şi 3. fermier- antreprenor. În proiect, extensia a fost văzută ca un pod de legătură dintre rezultatele cercetării şi experienţa practică; în cazul agriculturii, extensia face legătura între ceea ce statul doreşte de la fermier şi ceea ce fermierul-antreprenor doreşte de la stat. Prin fondurile alocate de către stat, cercetarea agricolă susţine în fapt ceea ce doreşte statul să facă fermierul. În acelaşi timp, experienţa practică din fermă exprimă ceea ce fermierul ar vrea să-i ofere şi să-i asigure statul. De la societate la societate, de la ţară la ţară, între stat şi fermă (indiferent de forma ei juridică) există, nu-i aşa, aproape întotdeauna divergenţe - în cazul proiectului exemplificat aceste probleme s-au rezolvat prin extensia participativă, prin aportul partenerial al celor trei jucători.

Aşadar, managementul proiectul a presupus funcţionarea celor trei echipe, fiecare cu misiune, rol şi activităţi în soluţionarea problemelor societăţii sau a celor proprii. Având experienţa derulării acestui proiect se poate sublinia faptul că cei mai câştigaţi au fost fermierii-antreprenori, prin infuzia de servicii şi cunoştinţe şi cercetătorii care au primit feed-back-ul importanţei rezultatelor cercetărilor lor; astfel, acestea au început să fie canalizate spre acele teme de care societatea are nevoie.