Română (România)English (United Kingdom)
UEX Home
UEX-USAMVBT
PDF Imprimare Email
Programnul de ameliorare
Scris de Irina Patras
Vineri, 10 Noiembrie 2023 10:13

 

Programul de ameliorare

Ameliorarea animalelor se bazează pe faptul că trăsăturile părinților se transmit, mai mult sau mai puțin, la descendenți prin intermediul ADN-ului (50% de la fiecare părinte), care cuprinde zestrea ereditară a trasatorilor. În mod practic, în ameliorare, animalele cu cele mai bune performanțe (caractere considerate valoroase) sunt utilizate ca reproducători – părinți; astfel, următoarea generație va fi îmbunătățită din punct de vedere genetic. Indiferent de specie, modalitatea practică a îmbunătățirii genetice (ameliorării) se realizează prin ce programul de ameliorare; conform diagramei (figura atașată) și pentru o înțelegere ușoară programul de ameliorare poate fi descris în șapte pași, după cum urmează:

1. Definirea sistemului de producție

Înainte de toate, elaborarea unui program de ameliorare începe cu stabilirea sistemului de producție. În termeni generali, sistemul de producție presupune analiza relevantă a modului și scopului pentru care se cresc și se reproduc animalele. Spre exemplu, în cazul ovinelor, crescute pe toată durata anului în condiții aspre, condiția de sănătate, starea fizică (trăsăturile de fitness) și comportamentul la pășunat sunt cele mai relevante. În cazul creșterii broilerilor de carne în sisteme intensive, artificializate, cu costuri de producție ridicate, sporul mediu zilnic este cel mai concludent caracter.

2. Stabilirea scopului sau obiectivului ameliorării

Un program de ameliorare relevă care sunt trăsăturile (caracterele) care ar trebui îmbunătățite în generațiile următoare, respectiv care este scopul sau obiectivul ameliorării. Scopul este legat de motivele pentru care alegem să creștem și să utilizăm animalele. Acest proces merită un studiu amănunțit și o concluzie aplicabilă pe termen lung, deoarece ameliorarea animalelor este eficientă doar atunci când un obiectiv de ameliorare este menținut timp de mai multe generații. Spre exemplu, obiectivele ameliorării ar putea fi: îmbunătățiri ale nivelului producției (cantitate), calității producţiilor, sănătății, bunăstării, conformației corporale, performanței reproductive, fertilității ș.a.

3. Colectarea informațiilor necesare

În al treilea rând, cunoscând obiectivul ameliorării, trebuie colectate și utilizate informații relevante; sunt colectate, în primul rând, informații privind trăsăturile fenotipice ale animalelor care pot ajuta la stabilirea valorii unui animal. Informații relevante sunt cuprinse, de asemenea, în pedigreele animalelor, deoarece ameliorarea se referă la transmiterea informației genetice de la o generație la alta; astfel, relațiile dintre părinții și urmașii unui animal (informații cuprinse în pedigree) sunt cruciale. Recent, a devenit posibilă și practicată obținerea informațiilor genotipice, prin analiza ADN-ului animalelor, pentru a urmări sau influența procesul de transmitere a abilităților genetice pentru diferite caractere.

4. Estimarea valorii de ameliorare și stabilirea criteriilor de selecție

În al patrulea rând, trebuie să fie alese criteriile după care animalele vor fi într-adevăr utilizate ca părinți (4 în diagramă) și care dintre animale vor fi excluse de la reproducere (discriminate reproductiv). Astfel, în baza valorilor fenotipice, cu ajutorul unui model genetic și a unui model statistic se poate estima valoarea de ameliorare a unui individ, pentru o anumită trăsătură. Dacă un animal nu are o valoare de ameliorare mare pentru caracterul obiectivului ameliorării, nu înseamnă că nu este valoros, ci doar că nu poate ameliora caracterul respectiv; animalul poate deține multe alte caractere valoroase, la care performează.

5. Selecția și împerecherea părinților

În al cincilea rând, cunoscând valorile de ameliorare ale reproducătorilor, trebuie să aibă loc alegerea reală a părinților (indivizi cu valoare de ameliorare mai mare), pentru a îmbunătăți trăsăturile obiectivului de ameliorare în următoarea generație. Practic, o selecție corectă a părinților va genera un răspuns pozitiv (progres sau câștig genetic) în generațiile următoare; acest răspuns poate fi estimat –predicția selecției. După selecția părinților, trebuie realizată o altă alegere: potrivirea perechilor sau stabilirea cuplurilor de reproducători, în baza informațiilor genotipice, valorilor fenotipice și în baza conformației corporale a părinților.

6. Diseminarea câștigului genetic

În al șaselea rând, ca urmare a faptului că în multe programe de ameliorare numărul animalelor de la care sunt înregistrate performanțele fenotipice (aflate în control oficial) este destul de mic, în raport cu populația de interes, se impune diseminarea progresului genetic prin stabilirea unor planuri de ameliorare (în diferite sisteme) și a unor scheme de încrucișări. Diseminarea progresului genetic depinde de structura programelor de ameliorare (orizontală, cu nucleu închis/deschis, piramidală) care depinde esențial de rata reproducerii fiecărei specii și de tipul de proprietate asupra reproducătorilor.

7. Evaluarea rezultatelor

În al șaptelea rând, programul de ameliorare trebuie evaluat periodic. Prin evaluare se cuantifică. progresul genetic - dacă s-a dobândit ceea ce s-a dorit, dacă noua generație de animale este mai bună în ceea ce privește trăsăturile obiectivului de ameliorare comparativ cu generația parentală.. Evaluarea interesează atât evoluția diversității genetice cât și consangvinizarea generațiilor supuse ameliorării. Practic, se verifică relațiile de înrudire dintre animalele noii generații, deoarece există riscul ca acestea să devină mai înrudite între ele decât părinții lor, ca urmare a faptului că s-au utilizat doar câțiva indivizi din rândul generației parentale.

În plus, evaluarea ciclică a programului de ameliorare trebuie să permită revizuirea critică a modificărilor sistemului de producție. Sistemul de producție trebuie să fie în acord cu cerințele pieței (cerințe de calitate) și să anticipeze circumstanțele obținerii producțiilor (cerințe de bunăstare).

 

Ultima actualizare ( Vineri, 10 Noiembrie 2023 10:13 )
 
PDF Imprimare Email
De la trecut la prezent
Scris de Ioan Hutu
Duminică, 04 Septembrie 2011 23:00

 

De la înființarea Centrului de Consiliere – Unitate de extensie au trecut deja 6 ani. Am putea cuantifica rezultatele obținute, dar nu o facem, ținând cont de faptul că nu suntem la final. Ceea ce am dus până la capăt le trecem la categoria succese, însă mai sunt încă multe de făcut, așadar extensia universitară trebuie să continue.

Unitatea de extensie s-a creat prin proiectul….. Până la finalul perioadei de implementare a acestui proiect am reușit să ne atingem obiectivele propuse:  înființarea asociației și includerea pe piața muncii a persoanelor din grupul țintă – șomeri din zona defavorizată a țării – Valea Jiului, persoane rămase fără ocupație după închiderea minelor și falimentarea fabricilor categorizate pe vremea aceea ca neproductive.

Au mai existat și alte proiecte care au îmbunătățit într-o oarecare măsură aspecte din societatea in care trăim. Proiectul Extensie participativă prin parteneriate cercetător - consultant - fermier pentru susţinerea fermei de vaci cu lapte a avut ca obiectiv general pregătirea antreprenorilor români în vederea aderării la UE, Programul Pilot de Iniţiere Antreprenorială şi Specializare a Medicilor Veterinari din Regiunea de Vest a României, proiect finanţat PHARE a fost implementat în dorința de îmbunătăţirea nivelurilor de calificare profesională în domeniul medicinei veterinare, prin specializarea medicilor veterinari şi dezvoltarea competenţelor antreprenoriale. Un alt proiect important a fost Centru pilot de promovare a cooperării transfrontaliere Româno-Sârbe în agro-zoo-vet business prin Târgul Expoziţional Timagralim, conferinţe, simpozioane, workshopuri, ziarul Banat e-business news şi e-extension, care s-a derulat în parteneriat cu instituții din Banatul Sârbesc și a cărui scop a fost de a creştere competitivitate generală a economiei regionale, prin încurajarea interacţiunilor periodice şi a parteneriatelor dintre societăţile implicate în agribusiness situate de-a lungul întregii zone de frontieră.

Pe parcursul anilor ce au trecut am devenit parteneri cu ferme care ne-au cerut ajutorul, ferme cu care colaborarea continuă și azi. Fermierii care pe atunci au ezitat când auzeau de Unitatea de extensie, azi culeg încă foloasele consilierii din partea specialiștilor care pe atunci au venit cu soluții la problemele lor. Ajutorul oferit acestora s-a concretizat în cursuri la care au fost invitați să participe, sprijin în obținerea fondurilor europene, proiecte tehnologice de modernizare a dotărilor din ferme, realizarea de contacte cu persoane din aceeași branșă, analiza culturilor agricole și a statusului metabolic fermei în cazul crescătorilor de animale. Imagini din activitățile cu fermierii le puteți la secțiunea Galerie.

La început activitatea de consilierea consta doar în vizite și dialoguri între fermieri și extensioniști.  Odată cu achiziționarea a trei autolaboaratoare modern echipate, investiție din cadrul proiectului Dezvoltarea infrastructurii de cercetare, educaţie şi servicii în domeniile medicinei veterinare şi tehnologiilor inovative pentru RO 05, cod SMIS-CSNR 2669, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Prin uzul Autolaboratorului de Tehnologii și Producții Animaliere, Unității Experimentale Biotehnologii și Embriotransfer și Unității Experimentale Mobilă Mediu se pot efectua cu precizie analize și determinări ale facturilor perturbatori care ridică probleme în orice unitate de creștere a animalelor. Toate detaliile legate de aceste autolaboratoare se găsesc în secțiunea special dedicată lor. 

Ultima actualizare ( Joi, 11 Noiembrie 2021 14:57 )