Română (România)English (United Kingdom)
UEX
UEX-USAMVBT
PDF Imprimare Email
De la trecut la prezent
Scris de Ioan Hutu
Duminică, 04 Septembrie 2011 23:00

 

De la înființarea Centrului de Consiliere – Unitate de extensie au trecut deja 6 ani. Am putea cuantifica rezultatele obținute, dar nu o facem, ținând cont de faptul că nu suntem la final. Ceea ce am dus până la capăt le trecem la categoria succese, însă mai sunt încă multe de făcut, așadar extensia universitară trebuie să continue.

Unitatea de extensie s-a creat prin proiectul….. Până la finalul perioadei de implementare a acestui proiect am reușit să ne atingem obiectivele propuse:  înființarea asociației și includerea pe piața muncii a persoanelor din grupul țintă – șomeri din zona defavorizată a țării – Valea Jiului, persoane rămase fără ocupație după închiderea minelor și falimentarea fabricilor categorizate pe vremea aceea ca neproductive.

Au mai existat și alte proiecte care au îmbunătățit într-o oarecare măsură aspecte din societatea in care trăim. Proiectul Extensie participativă prin parteneriate cercetător - consultant - fermier pentru susţinerea fermei de vaci cu lapte a avut ca obiectiv general pregătirea antreprenorilor români în vederea aderării la UE, Programul Pilot de Iniţiere Antreprenorială şi Specializare a Medicilor Veterinari din Regiunea de Vest a României, proiect finanţat PHARE a fost implementat în dorința de îmbunătăţirea nivelurilor de calificare profesională în domeniul medicinei veterinare, prin specializarea medicilor veterinari şi dezvoltarea competenţelor antreprenoriale. Un alt proiect important a fost Centru pilot de promovare a cooperării transfrontaliere Româno-Sârbe în agro-zoo-vet business prin Târgul Expoziţional Timagralim, conferinţe, simpozioane, workshopuri, ziarul Banat e-business news şi e-extension, care s-a derulat în parteneriat cu instituții din Banatul Sârbesc și a cărui scop a fost de a creştere competitivitate generală a economiei regionale, prin încurajarea interacţiunilor periodice şi a parteneriatelor dintre societăţile implicate în agribusiness situate de-a lungul întregii zone de frontieră.

Pe parcursul anilor ce au trecut am devenit parteneri cu ferme care ne-au cerut ajutorul, ferme cu care colaborarea continuă și azi. Fermierii care pe atunci au ezitat când auzeau de Unitatea de extensie, azi culeg încă foloasele consilierii din partea specialiștilor care pe atunci au venit cu soluții la problemele lor. Ajutorul oferit acestora s-a concretizat în cursuri la care au fost invitați să participe, sprijin în obținerea fondurilor europene, proiecte tehnologice de modernizare a dotărilor din ferme, realizarea de contacte cu persoane din aceeași branșă, analiza culturilor agricole și a statusului metabolic fermei în cazul crescătorilor de animale. Imagini din activitățile cu fermierii le puteți la secțiunea Galerie.

La început activitatea de consilierea consta doar în vizite și dialoguri între fermieri și extensioniști.  Odată cu achiziționarea a trei autolaboaratoare modern echipate, investiție din cadrul proiectului Dezvoltarea infrastructurii de cercetare, educaţie şi servicii în domeniile medicinei veterinare şi tehnologiilor inovative pentru RO 05, cod SMIS-CSNR 2669, lucrurile s-au schimbat semnificativ. Prin uzul Autolaboratorului de Tehnologii și Producții Animaliere, Unității Experimentale Biotehnologii și Embriotransfer și Unității Experimentale Mobilă Mediu se pot efectua cu precizie analize și determinări ale facturilor perturbatori care ridică probleme în orice unitate de creștere a animalelor. Toate detaliile legate de aceste autolaboratoare se găsesc în secțiunea special dedicată lor. 

Ultima actualizare ( Joi, 11 Noiembrie 2021 14:57 )